Hafoxah & Recycle and Wear

HAFOXAH
Tijekom školovanja Ivana je (SPUD Zg; ALU Zg; UAD Cluj, RO) postepeno razvijala sklonost eksperimentiranju s atipičnim nosiocima likovne kompozicije. Umjesto klasičnih, kupovnih slikarskih podloga uvijek je u potrazi za podlogom koja je izvorno namijenjena nečemu potpuno drugome, pogotovo ako je već korištena, a dobro očuvana i moguće ju je prenamijeniti, reciklirati. Njeni crteži često postaju ‘nosivi’; postaju odjeća, posteljina, svjetiljka, foto album ili herbarij. Pri tome se ne radi o ilustraciji neke površine, nego obrnuto, o traženju najprikladnije površine za crtež i njegov sadržaj.

AfroSuknja AnatomskiAtlasNaKamenju MantraHaljina MarinaCrnaHaljina PMSjastuci

“Moje ‘izložbe’ češće su na cesti, na slučajnim prolaznicima nego u zatvorenim galerijskim prostorima. Teme s kojima radim uglavnom su intimne a cilj je upravo razgraditi ih i pretvoriti emotivni naboj u kreativno djelovanje i promišljanje. U tom smislu blizak mi je pojam reciklaže ‘otpadnog’ materijala i ‘upcycling’ predmeta, koji usvajam kroz suradnju s Ninom Bešlić iz ‘Recycle & Wear’.”

Po pitanju razgradnje intimnog sadržaja kao iznimno pogodan materijal pokazao se tekst, slovo, iskaz –mantra. Vrlo često na svojim recikliranim podlogama ‘crta pišući’ odnosno koristi slovo kao nosioc ritma i dio ornamenta. Ovaj princip razgradnje odnosno prijetvorbe nečega ‘neiskoristivog’ u nešto drugo, upravo je to što svojim djelovanjem zagovara i što želi prenijeti. “Sve može biti likovni materijal i može biti ‘iskoristivo’ ako ga odlučite tako tretirati.”-kaže Ivana.

Capros Aper, The Boarfish Bag_Kljunčica Torba Home Accessories_Podložci za objed Pattern Bag_ Uzorak Torba Penthophera morio Necklace_ Livadni Crni Prelčić Ogrlica Snake Belt_Zmija Remen
Recycle&Wear
Za razliku HafoxaH , koja najčešće koristi materijal kao početnu točku kreativnosti, R&W odabire medij kao okosnicu kreativnog eksperimenta i istraživanja. Sam odabir kolegija (produkt dizajn – ŠLUS, slikarstvo i novi medij – ALU Zagreb) tijekom školovanja već je odredio smjer njezinog likovnog i umjetničkog djelovanja. “Prirodno sam slijedila postmodernističku nit fuzioniranja raznih medija, tehnika i materijala. Medij postaju okosnica njezinog umjetničkog eksperimenta. U većini slučajeva sadržaj je sekundaran i skoro uvijek inspiriran neobičnim događajima, međuljudskim odnosima i bizarnoj stvarnosti.” Cilj joj je stvoriti ambijent s nejasnim prostornim odnosima, u kojem se sve može doživjeti na više načina ovisno o perspektivi gledanja. Upravo ta slojevitost, iracionalnost i nekonvencionalnost u upotrebi medija i materijala omogućila joj je stvoriti seriju modnih dodataka principom reciklaže već korištenih materijala. Osnova koju koristi u reciklaži su plastični transparenti folije, kruta plastika, metali, žica, proizvodni otpad i proizvod čija je funkcija prestala, a nije bila povezana ni s modom, ni s dizajnom, ni s umjetnošću. Takav princip postaje glavni izazov njezinog rada u kojem od „naoko“ neatraktivnog otpada kreira predmete koji su nosivi, prihvatljivi i atraktivni, predmeti koji se mogu zavoljeti.

ReciklirajSe ReciklirajSe3 ReciklirajSe2 ReciklirajSe1

Zajedničke suradnje:
Radionice „Recikliraj Se!“
Nakon iskustva vođenja dječjih radionica 2012. kao ‘R&W’ i ‘HafoxaH’ po prvi put odvažuju se ovaj potpuno intuitivni i razigrani, neformalni način kreativnog djelovanja ponuditi i odraslima te pokreću ‘Recikliraj se!’ radionice ekspresivne reciklaže u Galeriji Greta u Ilici 92. Ovakva metoda rada ne zahtjeva od polaznika nikakva predznanja iz likovnog područja no poprilično je zahtjevna po pitanju spremnosti na samostalno istraživanje i pronalaženje vlastitih originalnih rješenja što naravno uključuje i visok stupanj tolerancije na ‘neuspjeh’ odnosno nepređeni otpor materijala budući da polaznicima ciljano nisu ponuđena provjerena, konvencionalna tehnička rješenja. Takozvane ‘greške’ i eventualnu neurednost, tehničku nespretnost polaznici uče koristiti kao okosnicu u svom radu, kao slučajnost koju mogu okrenuti u svoju korist ukoliko ju uspiju pretvoriti u autentični uzorak.performans (1)performans (2)performans (3)performans (4)performans (5)

„Interaktivni performans“
Suradnja R&W i HafoxaH obilježena je brainstormingom, svježinom, sklonošću iznenadnim promjenama… uvođenju novih elemenata i preoblikovanje starih, humorom i uvijek vrlo spontanoj izvedbi u upravo onom materijalu ili mediju koji nam je u tom trenutku dostupan. To je ono što je povezalo ove dvije umjetnice. Kako kažu nikad im nije dosadno i sve se mijenja iz trena u tren, svijet je stalno u nastajanju i stalno mijenja svoje oblike, a nije pri tome skup niti zahtjevan!
Na ovaj način osim kao likovne umjetnice i mentorice na radionicama, u taj svijet počele su ulaziti ‘glavom i bradom’ stvarajući doslovce nove karaktere za sebe i sudionike. “Na poziv Art Clubbinga odazvale smo se performansom 4 karaktera iz životinjskog svijeta nastalog sinergijom ova dva brenda. HafoxaH je pri tome oblikovala donji dio (odjeću od ispisane tkanine koja je nekoč bila dio scenografije) a R&W gornji (maske od billboarda, cd-a i kablova). Životinje su ušetale u prostor, zaplesale i ispisivanjem mantri po koži ljudi u klubu proširile ritam, kontrast; ornament po cijelom prostoru, na taj način ga začinile i potaknule interakciju medju ljudima. Još ne znamo u kojem točno smjeru će nas reciklirano hodajuće životnjsko carstvo odvesti ali ono je u stalnoj doradi!”

Leave a Reply


Hit Counter provided by Sign Holder